14 Temmuz 2008 Pazartesi

LEVREK VE MANTAR
















Mangalda balık severmisiniz bilmiyorum ama ben özellikle balık türünde levrek severim. Levrek Eti yağsız ve çok lezzetlidir. sizlere severek tavsiye ederim balık çok aşırı pişirilmemeli biz resimdeki gibi yaptık
mantarı kimden ögrendim biliyormusunuz Bolu Mengenli bir ustadan Abant a pikniğe gitmiştik 2 ay önce eşimin doktor arkadaşlarıyla, mangala bir usta tutmuşlardı alınanları pişirmesi için orada yedim inanılmaz lezzetli ve faydalı size tavsiyem mantar götürmeyi ihmal etmeyin Yapılışı :
mantarlar güzelce yıkanır içine biraz tuz atılır mangala dizilir mantar bir su salacaktır bu suyu sakın dökmeyin ! bu tuzlu su hem faydalı hemde mükemmel ...bir tat veriyor bende dünkü piknikte yaptım :) gerisi size kalmış mantarlar daha mangalın üstünde bittii
Patlıcanlarıda közleyin kabugunu soyup sarımsakla ezin bir tutam maydanoz koyun tuz yeterli çok az yağ afiyet olsun
NOT: Kültür mantarı alın lütfen
GENEL BİLGİ
Balık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Her yaşta ve her mevsimde mutlaka balık yemeye özen gösterin. Balık, özellikle Omega-3 ve doymamış yğÇ asitleri açısından çok iyi bir kaynaktır. Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar sağlığı, kansere karşı koruyuculuk, zihin gelişimi ve çocuklarda büyüme konularında önemi büyüktür. Haftada iki kez balık tüketerek Omega-3 yağ asidinin sağlığı koruyucu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bazı araştırmalara göre, balık yemek kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltabiliyor. Çünkü Omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp ritmini engellemeye yardımcı olarak kanın damarların içinde pıhtılaşma ihtimalini azaltır (ki bu kalp krizinin en başta gelen sebebidir). Ayrıca iyi kolesterolün (HDL) kötü kolesterole (LDL) oranını artırarak kardiyovasküler sisteme çok faydalı olur.
Aylarına göre balık çeşitleri
Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır.
Şubat: Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar.
Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.
Nisan: Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş, kefal, mezgit, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur.
Mayıs: Levrek, barbunya, dil, tekir, kılıç ve iskorpit bol avlanır ve zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir.
Haziran: Bu ayda balıklar az tutulur. Bu nedenle haziran balıkçılık açısından verimsizdir. Temmuz: Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir. Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz.
Eylül: Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeye elverişlidir. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.
Ekim: Gezici balıkların, yazın Karadeniz’de beslenip, Marmara’ya göçe başladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda balık tutulur.
Kasım: Uskumrunun en iyi zamanıdır. Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik, yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir.

11 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Nurgül'cüğüm bir Karadenizli olarak bu balıkları görüp te iç geçirmemek mümkün mü, bayılırız balığa hele ızgarada daha bir lezzetli oluyor, levrekte nefis olmuştur, sizlere afiyetler olsun canım.
Dün Ordu'da dağlardan toplanmış nantarları gördük aklımız kaldı ama cesaret edemedik, ama öyle de güzellerdi ki...
Eşimde bugün sayfasında Ordu gezisiyle ilgili görüntüleri ve yazısını yayınladı, bakmak istersen adresi şöyle:

http://gittiklerimden.blogspot.com

Canım bizde sizlerle tanışmak için sabırsızlanıyoruz ve sizleri mutlaka bekliyoruz.
Ailecek en içten sevgi ve selamlar...

Adsız dedi ki...

nürgül hanım sizi gönülden tebrik ediyorum gerçekten hem çok zevklisiniz hemde bizlere güzel,pratik ve yararlı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkürler..

Adsız dedi ki...

nürgül hanım ellerinize saglık hepside birbirinden harika görünüyor.bizlerle paylaştığınız bilgilerden dolayı sizi gönülden tebrik ediyorum.

Unknown dedi ki...

İremcim canım iyi akşamlar ve iyi haftalar dilerim.Balığı bende çok severim ama epeyidir yapmamıştım sayende gözüm gönlüm açaıldı ellerin dert görmesin,bu arada paylaştığın bilgiler içinde teşekkür ederim canım öptüm...

Adsız dedi ki...

Canım ellerine saglık nefis olmuş mantarı zaten çok severim temel bilgiler için teşekkürler :)

Ebru

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm, afiyetler olsun.. Şahane görünüyor, mangalda balık yemeyeli de epey olmuştu.. Mantarla da süper olur, ellerinize sağlık..

iremlemekanlar dedi ki...

Sevgili isimsiz arkadaşlar isminizi yazınızın sonuna eklerseniz isminizle hitap ederek sizlere teşekkür etmek isterim

iremlemekanlar dedi ki...

Soframa;Derya;Aslıya arkadaşım ebruya Ayrıca teşekkür ederim

Neşeli Sesler dedi ki...

Nurgülcüm,
Sayfan günden güne merak uyandırıyor. Acaba arkadaşım bugün neler yazmış diye hemen açıveriyorum. Çok güzel görünüyor herşey.
Balıklar da nefis yani:)
ellerine sağlık canım
Çoookkk öpüyorum....

Hobi Sepeti dedi ki...

İremcim balıklar harika gözüküyor,çok çok severim balığı ben hele mangalda off bayılırım.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

nurgull mangalda bende istiyrum ulkemde her cesit balik var ne gusel bende istiyom cok severim kosovali:)